Dzisiaj jest 31 mar 2020, 00:17

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 393 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 20 lut 2020, 15:17 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13586
Lokalizacja: Warszawa
@Krolik: jak wygląda stan tego w Twoim repo? (tak, wiem, to sprzed 2 lat, też już o tym zapomniałem zupełnie).

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 20 lut 2020, 16:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 122
Ja też już zapomniałem. Zaciąłem się na ping pongu, bo na odległość nie mogłem ustalić czemu nie działa gigabit i wifi 5ghz.

Reszta działa.

Chętnie bym to skończył, bo poszło na to kupę czasu nas wszystkich. Ale bez sprzętu w ręce nie widzę opcji tego znowu ruszać.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 20 lut 2020, 17:47 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13586
Lokalizacja: Warszawa
@smereka: jeżeli leży to wypożycz go Królikowi niech skończy wsparcie.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 21 lut 2020, 07:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 08:30
Posty: 360
Krolik a gdzie mieszkasz?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 21 lut 2020, 08:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 122
smereka pisze:
Krolik a gdzie mieszkasz?


W Warszawie, na Bemowie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 21 lut 2020, 11:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 08:30
Posty: 360
Ja tez z Warszawy.Odezwe sie po weekendzie to sie gdzies na miescie umowimy i Ci go pozycze np. na 2 tygodnie


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 21 lut 2020, 11:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 122
smereka pisze:
Ja tez z Warszawy.Odezwe sie po weekendzie to sie gdzies na miescie umowimy i Ci go pozycze np. na 2 tygodnie


Powinienem się wyrobić. Nie wiem tylko czy mi zaakceptują PR w dwa tygodnie. Ale najwyżej zrobimy tak, że jak wsparcie będzie gotowe, to będziesz testować już u siebie jak będą jakieś poprawki edycyjne.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 21 lut 2020, 14:48 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 08:30
Posty: 360
Ok


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 19 mar 2020, 21:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 122
Wiadomo już co z ethernetem na tym gigabicie:

https://www.dropbox.com/s/w738uzqmyhc3y ... 213106.jpg

Jedna para nie żyje. Mam nadzieję, że uda się to naprawić. Inaczej nici z testowania gigabita.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 20 mar 2020, 08:42 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13586
Lokalizacja: Warszawa
Czyli co? Nie działał gigabit bo fizycznie był uszkodzony?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 20 mar 2020, 08:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 122
obsy pisze:
Czyli co? Nie działał gigabit bo fizycznie był uszkodzony?


Jest uszkodzony i dlatego nie działa nawet na OFW. Jest to para A, dlatego w ogóle nie był w stanie się zestawić.

Jak naprawię, to dam znać czy to jedyny powód.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 20 mar 2020, 09:23 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 08:30
Posty: 360
Porównałem ze zdjęciem od razu po rozebraniu jego i tam jest to samo. Zresztą te zdjęcie jest na pierwszym poście dotyczącym tego wątku. Wygląda na fabryczne uszkodzenie. Nie musisz tego naprawiać krolik. Mi na tym porcie nie zależy. Generalnie jakby dało się zrobić wsparcie na openwrt to by służył jako klient vpn i router do internetu po prostu.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 20 mar 2020, 09:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 122
smereka pisze:
Porównałem ze zdjęciem od razu po rozebraniu jego i tam jest to samo. Zresztą te zdjęcie jest na pierwszym poście dotyczącym tego wątku. Wygląda na fabryczne uszkodzenie


Dlatego nie działało od strzała na OFW...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 23 mar 2020, 07:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 122
No to gigabit na OFW działa. Teraz tylko naprawić Wifi, sprawdzić Ethernet i poleci PR.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 23 mar 2020, 10:14 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13586
Lokalizacja: Warszawa
Mogliśmy tak do końca świata sprawdzić i dumać dlaczego gigabit nie działał :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 23 mar 2020, 15:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 08:30
Posty: 360
Dlatego dobrze jest jak ktoś inny spojrzy na sprzęt swoim okiem. Czasami się popada w rutynę i pewnych banalnych rzeczy się nie dostrzega...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 23 mar 2020, 19:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 122
Dobra, w openwrt przez dwa lata zmieniło się sporo. Ale przeportowałem patch do aktualnego mastera.
Szybki rekonesans i już wiem co zostało do zrobienia:
1. Znaleźć gpio od zasilania mpcie z mt7610 od 5g.
2. Ustawić timingi rgmii. Póki co działa tylko rx.
Roboty nie ma wiele, liczę, że szybko uda się to skończyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 24 mar 2020, 16:19 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 122
Heh, oporna bestia. Z gigabitem poszło, teraz to nieszczęsne Wifi. Nie mogę znaleźć konfiguracji IO, która pozwoli to uruchomić. Niby zasilanie jest stale, perst nie sterowany, ale z jakiegoś powodu do tej pory raz tylko mi się wykryła. Mam wrażenie, że pcie mt7620 nie jest hotplugowe i coś nie nadąża.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 24 mar 2020, 22:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 08:30
Posty: 360
Może na ofw będąc podłączonym pod konsole podejrzyj co się dzieje jak odpalasz z gui wifi. Aż tak głęboko nie wnikałem nigdy ale tak mi przyszło do głowy


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 24 mar 2020, 22:40 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 122
Skończyłem, działa (!) wszystko.

Dlaczego wifi nie działało? Zmęczenie nie pozwalało mi tego zauważyć. Widać ją w systemie zawsze, tylko raz driver wpadł w debug i wypisał id.

A czemu nie działała? Bo sterownik od mt7610 nie zawierał wpisu z id 0x7610... Driver do poprawki.

Jutro czyszczenie kodu, kolejny patch do kernela i pójdzie PR. Dwa lata zeszło...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 393 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info