Dzisiaj jest 13 lip 2020, 16:31

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)?
Post: 15 cze 2020, 14:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 56
Hej.
Jestem początkujący w tej dziedzinie, ale mam konwerter USB-TTL i chcę się edukować.
Posiadam kilka routerów ( których log wygląda mniej-więcej tak):
cfe> help
Available commands:
sm Set memory or registers.
dm Dump memory or registers.
w Write the whole image start from beginning of the flash
e Erase [n]vram or [a]ll flash except bootrom
r Run program from flash image or from host depend on [f/h] flag
p Print boot line and board parameter info
c Change booline parameters
f Write image to the flash
i Erase persistent storage data
a Change board AFE ID
b Change board parameters
reset Reset the board help Obtain
help for CFE commands

CFE> dm
dm address_in_hex length_in_decimal

Z linków wynika, że można tym zgrać kość FLASH (byłoby fajnie, bo nie mam ani umiejętności ani programatora, układy to TSOP48 i TSOP56), ale jak tego dokonać?
https://limbenjamin.com/articles/dumpin ... mware.html
https://github.com/openwrt-es/cfe-backup
https://github.com/klirichek/cfetool/blob/master/README
https://networkingdemo.tistory.com/m/9
https://sites.google.com/site/lapastena ... belkin-bob
Poproszę o jakieś łopatologiczne wytłumaczenie jak to zrzucić do .bin (tak przypuszczam).
A potem będę się martwić czym to podejrzeć.
Dziękuję.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 15 cze 2020, 14:55 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Za pomocą samego cfe nie można. jak widzisz nie ma poleceń do tego. Jest natomiast polecenie do wyświetlenia na ekranie pamięci i to wykorzystuje np. soft z drugiego linku w którym są także przykłady uruchomienia. Więc... uruchom.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 15 cze 2020, 15:24 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 56
Chyba nie do końca jest tak jak piszesz, ale wybacz jeśli mieszam.
Robię, np. tak:
dm 0x802c5000 0x20000 (FLASH 32 MB). I lecą dane w hex.
Gdy w TeraTerm zacznę to logować to plik dawno przekroczy w/w rozmiar, a to leci dalej, więc może coś tam jednak zrzuca?


Ostatnio zmieniony 15 cze 2020, 15:31 przez destroyer, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 15 cze 2020, 15:31 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Jest dokładnie tak jak napisałem - wyświetla na ekranie, nie zrzuca tego do pliku cfe nie zna pojęcia pliki i systemu plików. To że możesz to sobie logować a później hexy przerobić na bajty to już inna sprawa - a dokładnie na takiej zasadzie działa wspomniany program - listuje zawartość pamięci, odczytuje to a potem zamienia hexy na postać binarną.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 15 cze 2020, 15:36 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 56
Ale czy to jest dokładnie to samo jakbym wsadził kość w programator?
I jak taki .txt przerobić do .bin żeby mieć kopię zapasową?
Nie podoba mi się tylko fakt ,że to leci jakby w nieskończoność. To się zapętla? Czy powinno przetrawić tylko tyle wartości ile zadam?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 15 cze 2020, 16:02 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Ile podałeś tyle będzie wyświetlało. A że robi to dośc wolno to leci długo.

Napisz sobie program do tego. Lub skorzystaj z gotowców do których linki podałeś.

Programatorem zczytujesz całą kość pamięci, szybko i pewnie zapisujesz do pliku bo soft na takie coś pozwala.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 15 cze 2020, 16:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 56
Jak już zauważyłeś jestem laik. Niby taka prosta rzecz, a mnie przerasta.
Jak to sobie zloguję do końca i mam wartości hex w pliku .txt to do czego to konwertować i czym?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 15 cze 2020, 16:25 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Napisanym własnoręcznie programem. Cokolwiek znasz możesz uzyć do przerobienia pliku tekstowego na bajty.

Jeszcze raz - czemu tak to robisz zamiast użyć gotowców do odczytu i konwersji które już ktoś napisał?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 15 cze 2020, 16:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 56
Kompletnie nie znam dystrybucji Linuxa, nie znam jego komend, nie chcę zaśmiecać jedynego komputera (Windows7) jakimiś wirtualnymi obrazami.

Nawet jeśli zaopatrzę się w jakąś maszynę to i tak nie będę wiedział jak to uruchomić.

Siostra kiedyś kupiła laptopa bez systemu. Domyślnie przyszedł z Linuxem. Myślę sobie poklikam...no to w sudo (czy jakoś tak) nie umiałem zmienić dev/tty żeby interfejs TTL mi wykrył.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 15 cze 2020, 16:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Więc sorry, więc szukaj narzędzi pod windows które potrafią to co potrzebujesz.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 15 cze 2020, 17:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 56
Przemyślałem to i masz 100% racji.
Nie ma sensu wyważanie otwartych drzwi.
Powiedz tylko jaką wersję Linuxa zainstalować?
Taką która ma najwięcej zaszytych narzędzi nazwijmy je "sieciowych".


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 15 cze 2020, 17:56 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Zwykłe ubuntu jest wystarczające. Resztę i tak możesz sobie doinstalować.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 18 cze 2020, 00:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 56
OK, mam już zainstalowane Ubuntu 20.04.
Uruchomiłem też Minicom 2.7.1.
Pobrałem także .zip https://github.com/openwrt-es/cfe-backup
I teraz pytanie. Gdzie te pliki przenieść po wypakowaniu?
Bo rozumiem, że w terminalu potem wybieram, np. lokalizacja/cfetool.py --read=4MB.bin --addr=0xB8000000 --size=0x04000--block=0x10000?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 18 cze 2020, 06:13 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Gdzie chcesz, możesz sobie chwilowo rozpakować to w /tmp i uruchomić. Adresy i resztę musisz już sam dopasować do cfe który zrzucasz, to już musisz wiedzieć gdzie się adresacja pamięci zaczyna.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 18 cze 2020, 08:59 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 56
Tak to wygląda
CFE version 1.0.37-110.4-2 for BCM96368 (32bit,SP,BE)                       
Build Date: Thu Feb 20 14:32:25 CST 2014 (herbert@rd7-server)               
Copyright (C) 2000-2009 Broadcom Corporation.                               
                                             
Parallel flash device: name MX29GL128EH, id 0x2221 size 16384KB
Total Flash size: 16384K with 128 sectors   
Chip ID: BCM6368B2, MIPS: 400MHz             
Main Thread: TP0                             
Total Memory: 67108864 bytes (64MB)         
Boot Address: 0xb8000000

Board IP address                  : 192.168.1.1:ffffff00 
Host IP address                   : 192.168.1.100                               
Gateway IP address                :                                             
Run from flash/host (f/h)         : f                                           
Default host run file name        : vmlinux                                     
Default host flash file name      : bcm963xx_fs_kernel                         
Boot delay (0-9 seconds)          : 1                                           
Board Id (0-15)                   : 96368IT-1441N1                             
Number of MAC Addresses (1-32)    : 32                                         
Base MAC Address                  :                     
PSI Size (1-64) KBytes            : 24                                         
Enable Backup PSI [0|1]           : 1                                           
System Log Size (0-256) KBytes    : 0                                           
Main Thread Number [0|1]          : 0                                           
Serial Number                     :                               
Voice Board Configuration (0-0)   : ADVNgr_3225u                               
                                                                               
*** Press any key to stop auto run (1 seconds) ***                             
Auto run second count down: 0                                                   
Booting from only image (0xb8020000) ...                                       
Code Address: 0x80010000, Entry Address: 0x802eaea0   


CFE version 1.0.37-110.4-2 for BCM96368 (32bit,SP,BE)                       
Build Date: Thu Feb 20 14:32:25 CST 2014 (herbert@rd7-server)               
Copyright (C) 2000-2009 Broadcom Corporation.                               
                                             
Parallel flash device: name MX29GL128EH, id 0x2221 size 16384KB
Total Flash size: 16384K with 128 sectors   
Chip ID: BCM6368B2, MIPS: 400MHz             
Main Thread: TP0                             
Total Memory: 67108864 bytes (64MB)         
Boot Address: 0xb8000000

Board IP address                  : 192.168.1.1:ffffff00 
Host IP address                   : 192.168.1.100                               
Gateway IP address                :                                             
Run from flash/host (f/h)         : f                                           
Default host run file name        : vmlinux                                     
Default host flash file name      : bcm963xx_fs_kernel                         
Boot delay (0-9 seconds)          : 1                                           
Board Id (0-15)                   : 96368IT-1441N1                             
Number of MAC Addresses (1-32)    : 32                                         
Base MAC Address                  :                       
PSI Size (1-64) KBytes            : 24                                         
Enable Backup PSI [0|1]           : 1                                           
System Log Size (0-256) KBytes    : 0                                           
Main Thread Number [0|1]          : 0                                           
Serial Number                     :                             
Voice Board Configuration (0-0)   : ADVNgr_3225u                               
                                                                               
*** Press any key to stop auto run (1 seconds) ***                             
Auto run second count down: 0                                                   
Booting from only image (0xb8020000) ...                                       
Code Address: 0x80010000, Entry Address: 0x802eaea0   


CFE version 1.0.38-112.118-39 for BCM963268 (32bit,SP,BE)                       
Build Date: Thu Jan 16 16:03:42 CST 2014 (rick@rd6-server)                     
Copyright (C) 2000-2011 Broadcom Corporation.                                   
                                                                               
HS Serial flash device: name MX25L128, id 0xc218 size 16384KB                   
Total Flash size: 16384K with 4096 sectors                                     
Chip ID: BCM63168D0, MIPS: 400MHz, DDR: 400MHz, Bus: 200MHz                     
Main Thread: TP0                                                               
Memory Test Passed                                                             
Total Memory: 67108864 bytes (64MB)                                             
Boot Address: 0xb8000000                                                       
                                                                               
Board IP address                  : 192.168.1.1:ffffff00                       
Host IP address                   : 192.168.1.100                               
Gateway IP address                :                                             
Run from flash/host (f/h)         : f                                           
Default host run file name        : vmlinux                                     
Default host flash file name      : bcm963xx_fs_kernel                         
Boot delay (0-9 seconds)          : 1                                           
Board Id (0-32)                   : 963168M-1441N3                             
Number of MAC Addresses (1-32)    : 32                                         
Base MAC Address                  :                         
PSI Size (1-64) KBytes            : 64                                         
Enable Backup PSI [0|1]           : 0                                           
System Log Size (0-256) KBytes    : 0                                           
Main Thread Number [0|1]          : 0                                           
WLAN Password                     : 0                                           
Serial Number                     :                         
                                                                               
*** Press any key to stop auto run (1 seconds) ***                             
Auto run second count down: 0                                                   
Booting from only image (0xb8010000) ...                                       
Code Address: 0x80010000, Entry Address: 0x8031d610 


Który adres mam użyć jako początkowy?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 18 cze 2020, 09:18 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Zgraj sobie kilka kilo z 0x80010000, 0xb8000000 i zobacz który z nich wygląda na kod.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 18 cze 2020, 09:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 56
Mam uruchomione w terminalu dwa okna: pierwsze to konsola, drugie to minicom, gdzie wszedłem w CFE.
Próbuję to uruchomić mam taki błąd:
root@xxxx-P4M900T-M2:/home/xxxx/Pulpit/cfe# cfetool.py --read=test.bin --addr=0xB8000000 --size=0x0010 --block=0x10000
cfetool.py: nie znaleziono polecenia
Folder CFE oczywiście jest na Pulpicie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 18 cze 2020, 10:12 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
chmod 755 cfetool.py
A uruchamiasz przez ./cfetool.py ...

Musisz wskazać gdzie jest plik wykonywalny.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 18 cze 2020, 10:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 2 sty 2016, 11:28
Posty: 56
Po tym nic się nie zadziało: chmod 755 cfetool.py

xx@xxxx-P4M900T-M2:~/Pulpit/cfe$ cfetool.py --read=test.bin --addr=0xB8000000 --size=0x0010 --block=0x10000
cfetool.py: nie znaleziono polecenia
xxxx@xxxx-P4M900T-M2:~/Pulpit/cfe$ /Pulpit/cfe$/cfetool.py --read=test.bin --addr=0xB8000000 --size=0x0010 --block=0x10000
bash: /Pulpit/cfe$/cfetool.py: Nie ma takiego pliku ani katalogu
xxxx@xxxx-P4M900T-M2:~/Pulpit/cfe$ /pulpit/cfe/cfetool.py --read=test.bin --addr=0xB8000000 --size=0x0010 --block=0x10000
bash: /pulpit/cfe/cfetool.py: Nie ma takiego pliku ani katalogu
xxxx@xxxx-P4M900T-M2:~/Pulpit/cfe$


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak używać cfetool przy Broadcomie (komenda dump memory)
Post: 18 cze 2020, 10:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13694
Lokalizacja: Warszawa
Dlaczego nie przeczytałeś poprzedniego postu?

./cfetool.py --read=test.bin --addr=0xB8000000 --size=0x0010 --block=0x10000

lub

/home/xxxx/Pulpit/cfe$/cfetool.py --read=test.bin --addr=0xB8000000 --size=0x0010 --block=0x10000

A dlaczego - wygoogluj jak się uruchamia polecenia w linuksie i dlaczego to ./ jest potrzebne.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info